AIR novosti za iOS uređaje

Tema: Flash, Mobilne tehnologije | 21.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Prije nešto od manje godinu dana Apple je svojom odlukom o restriktivnim pravilima za objavu iOS aplikacija natjerao Adobe, ali i mnoge druge da zaustave razvoj vlastitih API-ja ili alata za stvaranje iPhone aplikacija. Adobe se tada fokusirao više na Android i tablete.

Kako je Apple promijenio svoj stav, Adobe se vratio prilagodbi svojih razvojnih alata i frameworka. Prije godinu dana pričali smo o razvoju “klasičnih” Flash aplikacija za iPhone, ali sada je čisti Flash out, a Adobe AIR 2.6 je in.

iOS uređaji su u čitavoj Adobe priči o razvoju mobilnih aplikacija bio u drugom planu. Ranija podrška za Flash prerasla je u dio priče o Adobe AIR-u koji se sada može izvoditi na raznim mobilnim platformama, prvenstveno na Android OS-u. Neki dan smo na sastanku grupe pričali o mogućnostima AIR-a za razvoj jedne aplikacije koja se može isporučiti za razne uređaje. Trenutno je za iPhone moguće razvijati u AIR-u, ali Flash Builder još uvijek ne podržava mogućnost klasičnog razvoja Flex projekata već se iPhone AIR aplikacije razvijaju kao AIR ActionScript projekt. Nemojte se iznenaditi ako se u bližoj to ne promijeni.

Ryan Stewart je na Adobe TV-u objavio kratak pregled kako napraviti AIR funkcionalnost koja koristi native mogućnosti iPhonea.

Na Adobe Devnetu objavljeno još nekoliko zanimljivih članaka, posebno bih istaknuo tekst Christiana Cantrella – iOS Features in AIR 2.6.

 

 

 

 

Ivan Ilijašić

Adobe ZgFlex UG co-manager, Flex/PHP specijalist, web consultant. Ivan je zasigurno najveći proizvođač vijesti o Flexu u Hrvata. U svojoj karijeri radio je za ugledne poslodavce kao što su Raiffeisen Bank Zagreb, Exozet Berlin, CROATIA osiguranje i Pliva. Trenutno radi kao projektant IT rješenja u Allianzu Zagreb.

Ostavite komentar:

*