Android Apps with Flex 4.5 – promocija

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 29.05.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Rich Tretola je u poznato ime u Flex Communityju. Osim što je vlasnik nekoliko seksi titula kao što su Adobe Community Professional i Adobe Community Expert, Rich je autor nekoliko knjiga kao što su Beginning AIR, AIR Cookbook i Professional Flex 2. Nedavno je objavio još jednu jako zanimljivu knjigu: Android Aplications with Flex 4.5. Rich i izdavač O’Reilly su ponudili 50% popusta na elektroničko izdanje knjige te sada za 10$ dolara možete kupiti ovu zanimljivu knjigu koju su mnogi pohvalili da je odlično štivo za ulazak u svijet Flex aplikacija za Android.

Promo kod  je: DDM98, a knjigu možete kupiti na  O’Reilly Media Store shopu: http://oreil.ly/lW1SOd

Što donose Flash Builder 4.5 i Flex 4.5 SDK

Tema: AIR, Flex, Mobilne tehnologije | 07.05.2011. | Piše: Pokrajčić Tomislav

Ovih dana je Adobe objavio nove verzije razvojnih alata i Flex frameworka.

Flash Builder je sada u inačici 4.5 i dolazi u dvije varijante – ‘Flash Builder 4.5′ i ‘Flash Builder 4.5 for PHP’. Potonji je namijenjen PHP developerima i sadrži integrirani Zend Studio 8.  Adobe i Zend već dugo surađuju, a ovaj bundle će znatno pojednostaviti proces razvoja mobilnih i web aplikacija koje na serverskoj strani koriste PHP. Naš stari prijatelj Mihai Corlan već ima odličan članak o razvoju mobilnih aplikacija koristeći ‘Flash Builder 4.5 for PHP’.

Deteljan pregled novosti u novom Builderu možete pročitati u ovom Adobe Developer Connection članku, a ovdje ćemo izdvojiti one najbitnije.

(više…)

BlackBerry PlayBook u Hrvatskoj

Tema: AIR, Flash, Mobilne tehnologije | 30.04.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Ovaj tjedan pojavili su se prvi komadi BlackBerry PlayBooka u Hrvatskoj. Koliko sam upoznat, mislim da sam drugi Hrvat koji ga posjeduje. Moj je stigao jučer, za jedan dan me pretekao relativno novi član ZgFlex grupe Tomislav Capan. Za prvi dan uređaj je ostavio jako dobar dojam, iako mi je na početku zasmetalo što se nije uspio spojiti preko iPhonea na Internet. Nedostaje aplikacija za ovaj dobar uređaj, ali na sve ostalo treba usmjeriti samo pohvale. Evo nekih prvih dojmova… (više…)

FlashBuilder 4.5 i mobilni uređaji

Tema: AIR, Flex, Mobilne tehnologije | 18.04.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

U sljedećim tjednima će se zahuktati priča oko Flexa, Flash Buildera i mobilnih aplikacija. Primjetili ste i sami kako posljednjih mjeseci i na ZgFlex grupi dosta pišemo o mobile developmentu. Adobe puca na čak tri mobilne platforme – Android, BlackBerry PlayBook i Apple iOS. Kada biste imali priliku jedan dan dobivati mailove od beta testera, razvojnog tima i svih onih koji se bave razvojem i promocijom Flex/AIR platforme, lako biste zaključili kako se punom parom  radi na novoj RIA platformi.  (više…)

AIR development za iOS – što valja znati?

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 29.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Adobe je pojačao svoje napore da omogući izvođenje AIR aplikacija na iOS platformi. Za razliku od isporuke AIR aplikacija na Android OS ili BlackBerry QNX, iOS je posebna priča (vjerujem da znate i zašto). Kako  biste poboljšali kvalitetu koda, optimizirali aplikaciju te proces isporuke na AppStore, preporučam da pogledate par korisnih članaka.  Renaun Ericsson je napisao koristan članak za rad s verzijama AIR aplikacije koja će se isporučiti na AppStoreu.

Pogledajte na Adobe Devnetu članak u kojem smjeru ide optimizacija Flash Playera za mobilne uređaje i tekst zašto razvijati mobilne aplikacije na Flash/Flex platformi?

Za kraj bacite pogled kako je majstor multiscreen developmenta Christophe Conraets složio Flex Trader aplikaciju na iPad tabletu.

Flash Player 10.2 radi i na Androidu

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 20.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Kao što  naslov kaže, Adobe je na Android Marketu objavio verziju Flash Playera 10.2 koji sada funkcionira na Android OS-u 2.2+ (Froyo i Gingerbread) kao i na Android 3.x tabletima. Novi plugin poboljšava performanse izvođenja Flasha na uređajima, omogućava automatsko pokretanje tipkovnice kod fokusiranja na polje za unos podataka na ekranu, Flash objekt se na Android 3.x sustavu ponaša kao dio cjeline što rezultira ugodnijim osjećajem surfanja.

Treba napomenuti kako je ova verzija plugina izašla pod oznakom GA (general availability) te bi se ona trebala maknuti izdavanjem sljedeće verzije koja će uključiti i ranije spominjani Stage Video, što znači da bi time dobili puno više na performansama kod izvođenja video sadržaja unutar Flash aplikacije.

Osim navedenih novosti, objavljena verzija plugina ispravlja sigurnosnu zakrpu koja je objavljena prije nekoliko dana.

Produžen rok za besplatni PlayBook

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 09.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Research in Motion je produžio period za slanje aplikacija za nadolazeći tablet BlackBerry PlayBook te sada do 31. ožujka možete poslati aplikaciju koja će vam donijeti besplatni cool tablet! Da vas podsjetimo kako ide priča – pomoću Adobe AIR-a i Flash Buildera razvijte aplikaciju za PlayBook, prijavite ju na AppWorld te ukoliko ona bude prihvaćena, dobit ćete primjerak tableta potpuno besplatno! Osim što je produžen rok za prijavu, sada više ne morate za potrebe registracije ovjeriti svoj potpis kod javnog bilježnika i slati ih RIM-u.

Da vas uvjerim kako priča ima smisla, reći ću vam da je desetak domaćih developera krenulo razvijati svoje aplikacije, a ja sam osobno već dobio mail potvrde o ispravnosti aplikacije i već čekam svoj primjerak tableta. Možete pogledati o čemu je riječ, ovo je moja aplikacija – Gugu Guesser.

Razvoj AIR mobilnih aplikacija

Tema: AIR, Mobilne tehnologije, Predavanja | 07.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Kako razvijati Adobe AIR aplikacije za različite mobilne platforme – to je tema ovomjesečnog sastanka  koji će se održati 15. ožujka 2011. u klubu MAMA. Adobe AIR nudi developerima mogućnost multiplatformskog razvoja mobilnih aplikacija, koje se uz to mogu izvoditi i na originalnoj platformi. Ako uzmemo u obzir kako je Adobe na prošlogodišnjem MAX-u prezentirao izvođenje AIR aplikacija na Google TV uređajima i na nekoliko nadolazećih Samsung LCD-a, onda sigurno nije loše pogledati što AIR nudi.

Kroz nekoliko kratkih predavanja predavači Ivan Ilijašić i Tomislav Pokrajčić demonstrirat će razvoj AIR aplikacija za Android OS i nadolazeći tablet BlackBerry PlayBook. Ulaz je slobodan, a početak sastanka je u 18:30, adresa je još uvijek ista – Preradovićeva 18, Zagreb.

Kod demo aplikacije: EmployeeDirectory – Classic Adobe Demo
Prezentacija: Razvoj AIR mobilnih aplikacija

Flex Localization Tool – FlairLoc

Tema: AIR, Flex, Flex library | 22.01.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Ovakav alat mi je trebao prije par dana, ali šta je tu je. FlairLoc je AIR aplikacija koja koristi resource datoteke s podacima za lokalizaciju aplikacije i pozivom Google Translate API-ja omogućava prijevod na 42 jezika (koliko ih API podržava). Alat je još u beta verziji, ali se čini kao poprilično stabilan dodatak developerskoj kolekciji alata.

Bacite pogled na stranice alata, autor Sönke Rohde je napisao i upute za početnike kako razviti lokalizirane Flex aplikacije

http://soenkerohde.com/software/flairloc/

Novi Flex & Flash broj na kioscima

Tema: AIR, Flash, Flex | 21.01.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Novi Flash & Flex Magazine kao temu broja nudi kratki osvrt na hype oko toga što će HTML5 ponuditi u području streaminga. Primjetili smo i sami kako su neki veći svjetski portali već počeli nuditi podršku za video streaming za korisnike koji ne mogu pokretati Flash Player na svojim uređajima. Koja je budućnost i da li se želimo u ovom trenutku baviti još u potpunosti nedefiniranim standardom, zaključite sami, ali slobodno pročitajte i dobar članak u kojem ćete dobiti natuknice kako razviti streaming aplikaciju pomoću jQueryja i HTML-a 5.

Osim HTML streaminga, nije loše pročitati kako su neke druge firme iskoristile potencijal Flex platforme za razvoj svojih audio/video streaming rješenja. Detalje pročitaje u novom broju FFD Magazinea.