Android Apps with Flex 4.5 – promocija

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 29.05.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Rich Tretola je u poznato ime u Flex Communityju. Osim što je vlasnik nekoliko seksi titula kao što su Adobe Community Professional i Adobe Community Expert, Rich je autor nekoliko knjiga kao što su Beginning AIR, AIR Cookbook i Professional Flex 2. Nedavno je objavio još jednu jako zanimljivu knjigu: Android Aplications with Flex 4.5. Rich i izdavač O’Reilly su ponudili 50% popusta na elektroničko izdanje knjige te sada za 10$ dolara možete kupiti ovu zanimljivu knjigu koju su mnogi pohvalili da je odlično štivo za ulazak u svijet Flex aplikacija za Android.

Promo kod  je: DDM98, a knjigu možete kupiti na  O’Reilly Media Store shopu: http://oreil.ly/lW1SOd

Što donose Flash Builder 4.5 i Flex 4.5 SDK

Tema: AIR, Flex, Mobilne tehnologije | 07.05.2011. | Piše: Pokrajčić Tomislav

Ovih dana je Adobe objavio nove verzije razvojnih alata i Flex frameworka.

Flash Builder je sada u inačici 4.5 i dolazi u dvije varijante – ‘Flash Builder 4.5′ i ‘Flash Builder 4.5 for PHP’. Potonji je namijenjen PHP developerima i sadrži integrirani Zend Studio 8.  Adobe i Zend već dugo surađuju, a ovaj bundle će znatno pojednostaviti proces razvoja mobilnih i web aplikacija koje na serverskoj strani koriste PHP. Naš stari prijatelj Mihai Corlan već ima odličan članak o razvoju mobilnih aplikacija koristeći ‘Flash Builder 4.5 for PHP’.

Deteljan pregled novosti u novom Builderu možete pročitati u ovom Adobe Developer Connection članku, a ovdje ćemo izdvojiti one najbitnije.

(više…)

BlackBerry PlayBook u Hrvatskoj

Tema: AIR, Flash, Mobilne tehnologije | 30.04.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Ovaj tjedan pojavili su se prvi komadi BlackBerry PlayBooka u Hrvatskoj. Koliko sam upoznat, mislim da sam drugi Hrvat koji ga posjeduje. Moj je stigao jučer, za jedan dan me pretekao relativno novi član ZgFlex grupe Tomislav Capan. Za prvi dan uređaj je ostavio jako dobar dojam, iako mi je na početku zasmetalo što se nije uspio spojiti preko iPhonea na Internet. Nedostaje aplikacija za ovaj dobar uređaj, ali na sve ostalo treba usmjeriti samo pohvale. Evo nekih prvih dojmova… (više…)

FlashBuilder 4.5 i mobilni uređaji

Tema: AIR, Flex, Mobilne tehnologije | 18.04.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

U sljedećim tjednima će se zahuktati priča oko Flexa, Flash Buildera i mobilnih aplikacija. Primjetili ste i sami kako posljednjih mjeseci i na ZgFlex grupi dosta pišemo o mobile developmentu. Adobe puca na čak tri mobilne platforme – Android, BlackBerry PlayBook i Apple iOS. Kada biste imali priliku jedan dan dobivati mailove od beta testera, razvojnog tima i svih onih koji se bave razvojem i promocijom Flex/AIR platforme, lako biste zaključili kako se punom parom  radi na novoj RIA platformi.  (više…)

Objavljen izlazak Adobe CS5.5

Tema: Flex, Mobilne tehnologije | 11.04.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Adobe je danas objavio kako će tijekom sljedećeg mjeseca početi isporučivati novu verziju svog Creative Suite paketa. Praktički godinu dana nakon izlaska petice Adobe je izdao verziju koja neće imati punu brojku već je  riječ od paketu CS 5.5. Razlog tome je što nisu svi alati dobili značajnu nadogradnju već je uglavnom riječ o video alatima i alatima za razvoj web/mobilnih aplikacija i digital publishing.  Među alatima koji bi developerima trebati biti fokus su Flash Builder 4.5, Flash Pro CS5.5, ali se tu nudi i InDesign CS 5.5.

Flash Builder 4.5 donosi poboljšanu podršku za razvoj multiplatformskih aplikacija, podršku za razvoj jednog koda koji će se  istovremeno moći isporučiti na Android, BlackBerry Tablet OS i Apple iOS. Iz priča i preporuka Adobea za razvoj iOS aplikacija se preporuča korištenje AIR ActionScript projekata te se još uvijek ne preporuča razvoja čistih Flex aplikacija.

Veliki napredak je postignut i u Quick Assistu kojim ponavljanje istih dijelova koda možete smanjiti na puno manju razinu nego dosad. Flash Catalyst je dobio novo izdanje, nudi poboljšan wireframing te Builder i Catalyst mogu bolje komunicirati u oba smjera. Valja naglasiti kako sam SDK sadrži verzije MX komponenata koje nisu imale svoje Spark izdanje u originalnom Flex 4 SDK. Tu je Spark DataGrid, a meni se osobno drago vidjeti da su komponente forme i forma konačno dobili mogućnost korištenja Spark Layouta, što znači da objekti forme ne moraju biti u obliku dva stupca s labelom i input komponentom. Image komponenta je isto dobila Spark verziju, validatori su prilagođeni zahtjevima lokalizacije aplikacije.

SDK je ponajviše otišao u razvoju komponenata za mobilne uređaje, one su postale više lightweight, a također su nove komponente (View, ViewNavigator) napravljene tako da zadovoljavaju standarde ponašanja mobilnih iPhone i Android aplikacija te da se ponašaju u skladu s očekivanjima i developera i korisnika.

Novost je i to što su Zend i Adobe odlučili zajedno izaći s proizvodom Flash Builder 4.5 for PHP. Budući su oba alata bazirana na Eclipse platformi, ova sinteza će  pomoći developerima u  razvoju i debuggiranju Flex/PHP aplikacija.

InDesign nudi jako lijepe mogućnosti za razvoj iPad časopisa uz pomoć analize korisničkih navika korištenjem Site Catalysta koji je nastao na Omniture tehnologiji.

CS 5.5 paketi će tokom svibnja biti dostupni za kupnju, a za detalje o cijenama posjetite stranice Adobea. Mi ćemo vas u  narednim danima upoznati s još nekim novitetima iz CS 5.5 paketa.

AIR development za iOS – što valja znati?

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 29.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Adobe je pojačao svoje napore da omogući izvođenje AIR aplikacija na iOS platformi. Za razliku od isporuke AIR aplikacija na Android OS ili BlackBerry QNX, iOS je posebna priča (vjerujem da znate i zašto). Kako  biste poboljšali kvalitetu koda, optimizirali aplikaciju te proces isporuke na AppStore, preporučam da pogledate par korisnih članaka.  Renaun Ericsson je napisao koristan članak za rad s verzijama AIR aplikacije koja će se isporučiti na AppStoreu.

Pogledajte na Adobe Devnetu članak u kojem smjeru ide optimizacija Flash Playera za mobilne uređaje i tekst zašto razvijati mobilne aplikacije na Flash/Flex platformi?

Za kraj bacite pogled kako je majstor multiscreen developmenta Christophe Conraets složio Flex Trader aplikaciju na iPad tabletu.

AIR novosti za iOS uređaje

Tema: Flash, Mobilne tehnologije | 21.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Prije nešto od manje godinu dana Apple je svojom odlukom o restriktivnim pravilima za objavu iOS aplikacija natjerao Adobe, ali i mnoge druge da zaustave razvoj vlastitih API-ja ili alata za stvaranje iPhone aplikacija. Adobe se tada fokusirao više na Android i tablete.

Kako je Apple promijenio svoj stav, Adobe se vratio prilagodbi svojih razvojnih alata i frameworka. Prije godinu dana pričali smo o razvoju “klasičnih” Flash aplikacija za iPhone, ali sada je čisti Flash out, a Adobe AIR 2.6 je in. (više…)

Flash Player 10.2 radi i na Androidu

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 20.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Kao što  naslov kaže, Adobe je na Android Marketu objavio verziju Flash Playera 10.2 koji sada funkcionira na Android OS-u 2.2+ (Froyo i Gingerbread) kao i na Android 3.x tabletima. Novi plugin poboljšava performanse izvođenja Flasha na uređajima, omogućava automatsko pokretanje tipkovnice kod fokusiranja na polje za unos podataka na ekranu, Flash objekt se na Android 3.x sustavu ponaša kao dio cjeline što rezultira ugodnijim osjećajem surfanja.

Treba napomenuti kako je ova verzija plugina izašla pod oznakom GA (general availability) te bi se ona trebala maknuti izdavanjem sljedeće verzije koja će uključiti i ranije spominjani Stage Video, što znači da bi time dobili puno više na performansama kod izvođenja video sadržaja unutar Flash aplikacije.

Osim navedenih novosti, objavljena verzija plugina ispravlja sigurnosnu zakrpu koja je objavljena prije nekoliko dana.

Produžen rok za besplatni PlayBook

Tema: AIR, Mobilne tehnologije | 09.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Research in Motion je produžio period za slanje aplikacija za nadolazeći tablet BlackBerry PlayBook te sada do 31. ožujka možete poslati aplikaciju koja će vam donijeti besplatni cool tablet! Da vas podsjetimo kako ide priča – pomoću Adobe AIR-a i Flash Buildera razvijte aplikaciju za PlayBook, prijavite ju na AppWorld te ukoliko ona bude prihvaćena, dobit ćete primjerak tableta potpuno besplatno! Osim što je produžen rok za prijavu, sada više ne morate za potrebe registracije ovjeriti svoj potpis kod javnog bilježnika i slati ih RIM-u.

Da vas uvjerim kako priča ima smisla, reći ću vam da je desetak domaćih developera krenulo razvijati svoje aplikacije, a ja sam osobno već dobio mail potvrde o ispravnosti aplikacije i već čekam svoj primjerak tableta. Možete pogledati o čemu je riječ, ovo je moja aplikacija – Gugu Guesser.

Razvoj AIR mobilnih aplikacija

Tema: AIR, Mobilne tehnologije, Predavanja | 07.03.2011. | Piše: Ivan Ilijašić

Kako razvijati Adobe AIR aplikacije za različite mobilne platforme – to je tema ovomjesečnog sastanka  koji će se održati 15. ožujka 2011. u klubu MAMA. Adobe AIR nudi developerima mogućnost multiplatformskog razvoja mobilnih aplikacija, koje se uz to mogu izvoditi i na originalnoj platformi. Ako uzmemo u obzir kako je Adobe na prošlogodišnjem MAX-u prezentirao izvođenje AIR aplikacija na Google TV uređajima i na nekoliko nadolazećih Samsung LCD-a, onda sigurno nije loše pogledati što AIR nudi.

Kroz nekoliko kratkih predavanja predavači Ivan Ilijašić i Tomislav Pokrajčić demonstrirat će razvoj AIR aplikacija za Android OS i nadolazeći tablet BlackBerry PlayBook. Ulaz je slobodan, a početak sastanka je u 18:30, adresa je još uvijek ista – Preradovićeva 18, Zagreb.

Kod demo aplikacije: EmployeeDirectory – Classic Adobe Demo
Prezentacija: Razvoj AIR mobilnih aplikacija